Tabletter mot feber reduserer kroppstemperatur
Tabletter mot feber reduserer kroppstemperatur

Hva er feber? Få hjelp med feberpiller

Normal kroppstemperatur er mellom 36.5⁰C og 37.5⁰C. Feber er kroppens måte å bekjempe betennelse, som gjør at kroppstemperaturen øker for å drepe bakterier eller virus som dør ved høye temperaturer. Selv om det er ukomfortabelt å ha feber, er det vanligvis ikke grunn til bekymring og feberen forsvinner i løpet av noen få dager. Inntak av et paracetamol produkt som for eksempel Panodil kan lindre smerten og redusere feberen.

Se alle produkter

Hvordan oppstår feber?

Feber er ikke en sykdom, men et symptom på at noe er galt i kroppen. Feber i seg selv er ikke farlig eller skadelig. Det er derimot kroppens naturlige forsvar mot fremmede virus og bakterier. Feberen varer vanligvis bare noen dager.

 

Hva er febersymptomer

Kroppstemperaturen reguleres i et område i hjernen som kalles hypotalamus og som fungerer som en termostat. Den holder temperaturen på rundt 37 grader, siden det er da kroppen fungerer best. Når man får en infeksjon, øker antallet av hvite blodceller, som er kroppens forsvarsceller. Disse blodcellene frigjør stoffer som påvirker kroppens termostat, slik at den innstilles på en høyere temperatur og man får feber.

 

Man hutrer og fryser mens temperaturen stiger. Når den har nådd den verdien som termostaten er innstilt på, stanser temperaturøkningen og man slutter å fryse. Når feberen synker, blir man svett siden kroppen kvitter seg med overskuddsvarme.

Når man får feber, kan man kjenne seg svak og litt svimmel. Ofte fryser man når temperaturen stiger og svetter når feberen synker. Den normale kroppstemperaturen hos voksne varierer fra person til person, men pleier å ligge mellom 36 og 37,8 grader. Temperaturer på 38 grader og høyere regnes som feber. Feber kommer som oftest sammen med ett eller flere andre symptomer, avhengig av hva den skyldes.

Når man har feber, bør man være hjemme fra arbeidet eller skolen og la kroppen hvile, men man behøver ikke ligge i sengen. Man skal aldri drive idrett når man har feber. Siden man svetter mye når man har feber, er det bra å drikke ofte. Dersom man vil, kan man bruke reseptfrie febernedsettende legemidler.

 

Artikler

Håndvask – nøkkelen til å holde seg frisk

Det er bakterier overalt. De fleste er harmløse, og noen er faktisk bra for oss. Men det er også et faktum at virus og bakterier kan føre til forkjølelse og influensa og alvorligere sykdommer, som E.coli foråsaket av mat og Salmonella.

Les mer

Artikler

Artikler

Panodil produkter

Forslag til produkter

Forslag til produkter