Bli kvitt menssmerter

Menstruasjonssmerter

For jenter og kvinner er menstruasjonssyklus en naturlig prosess som skjer hver måned når kroppen forbereder seg til svangerskap. I denne perioden er det helt normalt å oppleve krampelignende smerter nederst i magen og ryggen, og øverst i benene.

Se alle produkter

Bli kvitt menssmerter

Hva er menstruasjonssyklusen?

Menstruasjonssyklusen er den naturlige prosessen som skjer hver måned når kroppen forbereder seg på graviditet. I starten av hver syklus begynner livmoren å utvikle et mykt lag av blodrikt vev på innsiden, som en forberedelse på at et egg skal frisettes fra eggstokkene (dette kalles eggløsning).

Dersom egget blir befruktet, vil det utvikles til en baby. Dersom befruktning ikke skjer, vil det blodrike laget i livmoren bli utskilt fra kroppen siden det ikke er behov for det. Dette kalles mens eller menstruasjon.

Hvordan føles menstruasjonssmerter?

Under menstruasjonen er det normalt å ha litt krampelignende smerter nederst i magen og ryggen og øverst i bena. Dette kalles ofte menssmerter.

Hvorfor får man menstruasjonssmerter?

Menssmerter skyldes at livmoren trekker seg sammen for å skille ut det blodrike laget som det ikke lenger er behov for. Stoffer som kalles prostaglandiner kan forårsake smerter og hjelper livmoren med å trekke seg sammen.

Hva hjelper mot menstruasjonssmerter

Noen kvinner og jenter har lette menstruasjonssmerter, mens andre har kraftigere smerter. Ingen vet egentlig hvorfor, men det kan hende at noen kvinner har for mye prostaglandiner eller er mer følsomme for smerter enn andre. Det kan hende at livmoren trekker seg ekstra hardt sammen, noe som begrenser blodtilførselen til livmoren og skaper enda mer smerter.19,20

Hva hjelper mot menstruasjonssmerter?

Du kan behandle menssmerter med et smertestillende legemiddel som Panodil.

19. American Congress of Obstetricians and Gynecologists Especially for Teens: Menstruation. Available at: http://www.acog.org/publications/patient_education/bp049.cfm. Accessed August 2010.
20. Patient UK. Period pain (dysmenorrhoea). Available at http://www.patient.co.uk/health/Period-Pain-(Dysmenorrhoea).htm. Accessed July 2010.

Forslag til produkter